venkovský dům

Kolem potok a kousek louky, před štítovým průčelím oplocená zahrádka s drátěným plotem s cementovými sloupky. U vchodu studna. Materiál - dřevěný roubený, zpevnění stěnovými kleštinami, ve štítovém průčelí 4, zprava od štítu 1, zleva od štítu 4. Dispozice: štítová orientace, jednotný dům. Typ: dům severovýchodních Čech, roubený přízemní. Vnější popis: střecha sedlová, ve střeše vikýř svisle bedněný. Krytina eternitové šablony, nad stodolou, kde je mírně zvýšená střecha, cementové tašky. Roubení - trámy natřené na šedo, olíčení spár bílé, podezdívka - pískovec a částečně nové cihly, zápraží - pískovec. Dveře - zprava od štítu - v přístěnku 1 dveře svisle bedněné s dřevěným ostěním, u navazující stodoly bedněná dvoukřídlá vrata, zleva od štítu - v přístěnku 1 dveře jednokřídlé s dřevěným ostěním, dřevěné a proti dvoje dveře bedněné jednokřídlé dřevěné. V části stodoly menší dveře jednokřídlé bedněné svisle (k nim 5 schůdků) a v terénu pod úrovní ještě pod horními dveřmi malé bedněné dveře (ve svahu). Okna - v průčelním štítu (v přízemí) 3 dvoukřídlá v horní části ještě rozdělená vodorovnou příčkou a uprostřed v horní poli ještě svislá příčka, dřevěná profilovaná podokenní římsa, kolem dřevěné profilované bednění. Zprava od štítové stěny původně malé okénko s dřevěným ostěním, nyní zahlazeno. Dále 1 malé okénko čtvercové. Zleva od štítové stěny - 3 okna jako ve štítové stěně, 1 okno trojdílné, v horní části s vodorovnou příčkou a 1 okénko kovové, rozdělené do 4 tabulek. Štítové průčelí: lomenice rozdělena do 3 pásem. Není již původní - obnovena. Jehlancový kabřinec ze svislého deštění, profilované podřímsí, horní pásmo: do 4 polí, od sebe odděleny širokými pilastry s geometrizující řezbou a kolem pilastrů obloučková lišta. Ve dvou prostředních polích po 1 kruhovém okénku a kolem bednění , které je ozdobně ve svislé ose nahoře a dole zakončeno třílístkovou spojenou palmetou. V polích klasovité deštění. Širší obloučkově profilované podřímsí. Střední pásmo: rozděleno do polí - ve dvou středových po 1 dvoukřídlém menším oknu s jednou vodorovnou příčkou, dřevěným podřímsím, kolem okna dřevěná bednění. Jednotlivá pole od sebe oddělena širokými svislými pilastry s geometrizující řezbou a kolem pilastrů obloučková lišta. Ve dvou středových polích svislé deštění, při okrajích šikmé deštění. Široká podřímsí s obloučkovou vodorovnou lištou. Dolní pásmo: do šesti polí, klesovité deštění s širší lištou. Obloučkové podřímsí. Zadní štít - svislé bednění. Domek je až k oknům obezděn, nahozeno a obíleno.