venkovský dům

Přízemní, roubené, zčásti zděné stavení obdélného půdorysu situované souběžně se silnicí. Zadní strana vyzděná z otesaného červeného pískovce, omítnutého. Směrem do ulice je pod vozovkou utopená zadní část stavení, kam směřuje v zadní části umístěný vstup se stlačeným segmentem nahoře. Čelně vlevo tohoto vstupu je malé obdélné okénko s kamenným překladem a zamřížováním. Zde býval chlév. Směrem na východ je roubená část stavení s křížovou komůrkou v podkroví natočenou k silnici. Světnička v podkroví má dvě čtvercová okna. Okénka dvoukřídlá v líci s roubenicí, ven otvíravá, čtyřtabulková. Stříška sedlová s lomeničkou ve štítu. Směrem na východ a jih, na svah nad potokem, je roubená světnice se třemi okny na východ a třemi okny na jih na svah. Na jih vysoká podezdívka s přístavkem vstupu, zděným s pultovou stříškou. Střecha přesahuje na jih, nad terásku vyzděnou z kamene proti svahu. Okna v roubenici jsou dvoukřídlá, ven otvíravá s profilovanými rámy a dřevěnými parapety. Štít předstupuje na východ, je bohatě zdobený bedněním ve svislém směru, po stranách dovnitř šikmém. Nahoře předsazená podlomenice má klasovité bednění. Ve střední části štítu malá čtvercová okénka s profilovaným orámováním. Nika na sošku tvoří konzolku a nad ní stříšku, ale bez sošky. Střední část štítu rámována dekorativním olaťkováním s vlnovkou a nahoře obloučky. Vrchol štítu má kabřinec. Podlomenice má zbytky německého nápisu, dnes již nečitelného. Střecha pokryta pálanou krytinou.