stodola

Částečně roubená hospodářská stavba se nachází u zděného rod. domku čp. 239, u silnice po pravé straně komunikace ve směru Velké Svatoňovice - Úpice na konci obce. Rozměrná stodola postavena na obdélném půdorysu o velikosti cca 20 m x 15 m, orientována štítovou stranou ke komunikaci směrem k SV, druhý štít k JZ. Okapové strany kolmo orientovány ke komunikaci. Trojtraktová stavba s průjezdním mlatem. Cihlové vázané zdivo bez omítnutí vyrovnává svažitost terénu ve směru od komunikace (okapové JJZ strany a štítové JZ strany), JZ štítová strana vyvýšena na pískovcových kamenných hrubě tesaných kvádrech. Průčelní štíty svisle bedněny s přelištováním spar, štít od komunikace o jednom poli, JZ štít o třech polích. Okapové strany roubeny, nárožní spoje roubených stěn s přeplátováním rovným částečným, bez zhlaví z hraněných trámů. Krov sedlové střechy s námětky, nad průjezdnými vraty vyvýšené valbové střechy s potřebnou průjezdní výškou vrat (okraj okapové střechy nízko nad zemí, od SV strany roubení pouze o třech trámech). Zapuštěné průjezdní vjezdy stodoly svisle bedněny, krajní sloupky zakončeny čepy s otáčivými železnými pánvicemi. Krytinou stodoly eternitové šablony šedé barvy.