venkovský dům

Zděný objekt s podstřešním patrem (polopatrem) je vystavěný v horní části obce po pravé straně komunikace pod železniční stanicí Velké Svatoňovice. Objekt obdélného půdorysu s přístavbou vstupní síně v přízemí a patře do dvorní části, nízká kamenná podezdívka vyrovnává svažitost terénu. Štítová průčelí ve směru J - S. Směrem ke komunikaci (po okapové straně) dům rozčleněn do tří traktů, uprostřed rizalit se štítem mírně předstupující z líce fasády, do dvorní části přístavba se vstupními dveřmi v přízemí a štítovým patrem v patře. Střešní konstrukce domu s sedlovým krovem, sedlové střechy s polovalbou. Okapová strana trojtraktová, boční pole v přízemí s trojdílnými okny, prostřední trakt (rizalit) se dvěma obdélnými okny a v patře identické trojdílné okno jako v bočních traktech, zvýšené polopatro se dvěma obdélnými okénky půdního prostoru. Severní průčelní štítová strana se dvěma okenními osami v přízemí, v patře sdružená okna, jižní průčelní štít se třemi okenními osami, v patře okna sdružená. Krytinou eternitové šablony uchycené na bedněném krovu. Fasáda omítky je zdobena ve štuku secesními geometrickými motivy, šambránami, pod okny parapety. Okna dřevěná, stejných rozměrů, identická.