kašna

Kašna volně stojící ve středu náměstí zhotovená z pískovce červeného a světlého /pískového/, zlatá polychromie (ozdobné prvky oděvu, chochol, hrot žerdě praporce). Kašna se čtvercovou nádrží 5 x 5 m a šestihranným podstavcem a dříkem sochy. Schody ze žulových kostek. Ve středu čtvercové kašny umístěna na podstavci socha sv. Floriána jako vojáka s praporcem. Kašna - je čtvercová, sestavená z jedné řady hranolů, které tvoří základ a na nich jednotlivé části pískovce esovitě prohnuté a ukončené do zakulacené římsy/ okraje kašny/, na čelní straně kašny v každém rohu jsou umístěny reliéfy erbů. Ve středu kašny je umístěn podstavec sochy. Sokl tvoří šestistěn - až ke hladině vody. Na tento sokl nasedá šestiboký sloupek dříku sochy s patkou a nahoře s profilovanou římsou. Nad římsou na nízkém podstavci je umístěna socha světce: Váha těla spočívá na levé noze, pravá je pokrčena, ve vykročení. Levá ruka drží praporec žerdí opřený o podstavec sochy, pravá ruka v mírném upažení, jejíž dlaň ukazuje na vodní plochu. Světec je oděn v typický šat římského vojáka s přílbou s chocholem, krátkou suknicí, pláštěm. Čelní strany: na levé straně kašny - erb Nové Paky - s routovým věncem přes nečleněné pole erbu, na pravé straně - erb s českým lvíčkem přes pole erbu.