venkovský dům

Roubený přízemní dům bez oplocení, u domu "pumpa", kolem zahrada a louka, na vrchu svahu vede železniční trať. Stěny zpevněny stěnovými kleštinami. Dispozice: štítová orientace, jednotný se vstupní "besídkou". Typ: dům severovýchodních Čech, roubený přízemní, patrně chlévního typu. Vnější popis: střecha sedlová, krytina alukryt (plech), natřen hnědočerveně, na přístěnku eternitové šablony. Roubení - pod okno vyzděno (obezděno) + obíleno, podezdívka pískovcová, nahozena a nabíleno, zápraží pískovec. Dveře - vstupní zprava od štítového průčelí jednokřídlé dřevěné s vnitřní profilací do 5 obdélníků, 1 dveře jednokřídlé dřevěné bedněné svisle, vrata od stodoly dvoukřídlá svisle bedněná Zleva id štítového průčelí 1 dveře dřevěné jednokřídlé, svisle bedněné s dřevěným ostěním, v nověji zbudovaném přístěnku (kůlna) 1 dveře jednokřídlé, dřevěné s vnitřní profilací 5 obdélníků. Okna - ve štítové průčelní stěně v přízemí 3 dvoukřídlá s 1 vodorovnou příčkou, podokenním plechem, kolem profilované dřevěné bednění. Zprava od štítového průčelí 2 okna jako v průčelí, v besídce 1 okno dvoukřídlé bez příček, 1 okno dále v traktu novější větší jednokřídlé bez příček, 1 úzké jednokřídlé. Zleva od štítového průčelí: 1 okno jako ve štítovém průčelí, 2 okna dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou bez orámování s pískovcovou podokenní římsou. Štítové průčelí (lomenice): eternitový jehlancový kabřinec, rozdělení do 3 pásem. Horní: do 4 polí, ve dvou středových po 1 kulatém průduchu, od sebe pole oddělena svislou pětilištovou profilovanou vějířovanou římsou, v polích klasovité deštění. Profilované podřímsí. Střední pole: do 3 polí - ve středovém dvě okénka zasklená, jednokřídlá bez příček, kolem profilované ozdobné bednění a svislé deštění, od okrajových polí oddělené trojitou svislou vějířovou lištou. Ve středovém poli svislé deštění, v okrajových šikmé deštění. Profilované podřímsí. Zadní štít do dvou polí - v horním dvě menší obdélníková okénka a v obou polích (=pásmech) svislé deštění.