socha sv. Jana Nepomuckého pozvedajícího kříž

Sv. Jan Nepomucký zobrazen stojící, mírně podklesávající v kolenou, jako by chtěl pokleknout. Je oděn v precizně propracovaném kanovnickém rouchu. Oběma rukama drží krucifix, který výrazným gestem pozvedá vzhůru. Hlava je pootočena k pravému rameni a světec tak upírá pohled vzhůru na kříž. Je pravděpodobné, že zvolená ikonografie pozvedání kříže odkazuje na zasvěcení kostela (Povýšení svatého Kříže) a socha tak byla původní součástí sochařské výzdoby přilehlého okolí kostela. Figura je osazena na nízkém kvadratickém plintu na čtyřbokém soklu. Profilovaná širší kvadratická patka, přechází přes zvonovnici v užší střední hranol, jehož spodní část je rozšířena a stěny jsou konkávně projmuty. Sokl je ukončen vyloženou profilovanou římsou. Na přední straně soklu je připojen plastický erb Ditrichštejnů v rokajové kartuši s hraběcí korunou.