dům

Dům č. p. 129 leží jižně od náměstí, na západní straně ulice Tyršově. Jedná se o patrový řadový dům, částečně podsklepený, hladce omítnutý (barevnost: bílá), vložený podélnou východní okapovou stranou ke komunikaci. Střecha je sedlová krytá frankfurtskými taškami Pultem střechy straně do komunikace prostupuje 2 výlezové pultové vikýře a nad hřeben střechy vystupují 2 komínová tělesa. Svažitost terénu pohledově vyrovnává do omítky naznačený sokl. Dispozičně se jedná o hloubkový trojtrakt. Uliční průčelí je šestiosé. Fasáda je horizontálně členěna soklem, který prolamují dva sklepní světlíky obdélného tvaru (2. a 6. osa zleva), profilovanou kordonovou, jednoduchou průběžnou podokenní římsou (patrna na amatérské fotografii z roku 1992, dnes chybí) a profilovanou korunní římsou. Vertikálně je fasáda členěna vysokým řádem čtyř pilastrů, v přízemí - ve třetí ose zleva - slepou arkádou. Ve čtvrté ose zleva se nachází vstup ve špaletě zakončený stlačeným obloukem. Výplní jsou dvoukřídlá vrata svlakové konstrukce s nadsvětlíkem, který je svislými příčlemi- vějířovitě rozevřenými- dělen na čtyři prosklená pole. Křídla dělena čtyřmi dřevěnými kazetami, odděleny vodorovným vlysem. Horní kazety vyskládány z prkének do nakoso postavených čtverců, uprostřed s motivem polokoule. Dolní kazety vyskládány z vodorovně kladených prkének, na krajích profilovaných. Rubová plocha (vnitřní plášť)- obou křídel je sesazena ze tří svisle kladených prken. Prkna propojena celkem čtyřmi vodorovnými svlaky – dva na křídlo. Ve třetí ose zleva se ve špaletě nalézá vstup do provozovny. Výplní jsou novodobé dveře rámové konstrukce, dělené na dvě výplně. Horní zakončena segmentem, prosklená, dělená příčlemi na 9 polí, dolní dřevěná, vodorovně obdélná. V přízemí okna novodobá (dle dochované fotografie - obdélná okna umístěna v líci, dvojitá, s poutcem, čtyřkřídlá, šestitabulková) – vlevo – jednokřídlá, jednotabulková, dvojitá, umístěna v líci, vpravo – představují novodobou výlohu. V prvním patře obdélná okna umístěna v líci, dvojitá, s poutcem, čtyřkřídlá, šestitabulková, dovnitř otvíravá.