škola - bývalá

Volně stojící přízemní roubený objekt s přístavbou boční dvětničky. Před štítovým průčelím zahrádka s laťkovým plotem, jinak bez oplocení, v zadní části louka. Dispozice: štítová orientace, jednotný dům s přístavkem. Typ: dům severovýchodních Čech. Vnější popis: střecha sedlová, krytina šindel, roubení - trámy natřené na tmavě hnědo, olíčení spár bílé. Podezdívka - pískovcová, nabílená, nahozena. Zápraží - pískovcové desky. Dveře - zprava od štítového průčelí vstupní jednokřídlé, dřevěné s vnitřní profilací do dvou obdélníků, dřevěné ostění a nad nimi světlík o dvou okenních křídlech. Dveře jednokřídlé, dřevěné, s vnitřní tří obdélníkovou profilací. Zleva od štítového průčelí po čtyřech pískovcových schodech jedny dveře jednokřídlé, dřevěné, se světlíkem nad nimi. Okna - v průčelní štítové stěně dvě dvoukřídlá, se dvěma vodorovnými příčkami, dřevěným profilovaným bedněním kolem oken, zprava od štítového průčelí - dvě okna jako ve štítové stěně, jedno okno trojdílné se dvěma vodorovnými příčkami, podokenní dřevěnou římsou a kolem s dřevěným profilovaným bedněním a ještě jedno okno jako ve štítovém průčelí. Zleva od štítového průčelí dvě okna jako v průčelí. U křížové světničky v průčelní stěně jedno okno jako v hlavním průčelí, zprava jedno týž okno, zleva jedno týž okno. Štít (lomenice) hlavní - jehlancový kabřinec z šindele, rozdělení do tří pásem, horní - do tří polí ve středovém oválném orámovaném bednění okénko, svislé deštění, od okrajových polí odděleno dvojitou svislou vějířovanou lištou, okrajová pole pod střechou vlnovkovitá římsa a šikmé deštění. Širší vodorovné podřímsí s vlnkovitou profilací z obou stran. Střední pásmo do čtyř polí. Od sebe oddělena svislou dvojitou vějířovanou lištou, ve dvou středových po jednom obdélníkovém okénku s profilovaným bedněním kolem, svislé deštění ve všech polích. Široké prkenné podřímsí s vlnovkovitou lištou při okraji. Dolní pásmo do šesti polí, od sebe oddělených svislou dvojitou vějířovanou lištou, v polích klasovité deštění, vlnovkovité podřímsí. Zadní štít ukončující objekt svisle bedněný s olištováním (hospodář. část). Vedlejší štít (nad křížovou světničkou): jehlancový kabřinec ze tří vrstev šindele nad sebou, rozdělení do tří polí - ve středovém dvě malá čtvercová okénka beze skel, svislé deštění, ve dvou postranních polích šikmé deštění. Zadní štít dělený do tří pásem - jehlancový kabřinec z šindele, střední pásmo ze dvou polí, od sebe oddělena svislou jednoduchou lištou, uvnitř po jednom čtvercovém okénku, klasovité deštění. Dolní pásmo do tří polí, ve středovém dvě obdélníková okénka se skleněnou výplní a jednou vodorovnou příčkou, svislé deštění, při okrajích šikmé deštění.