hrad Neuhaus

Sporé zbytky zdiva hradu se nachází na ostrém skalnatém bradle, které na severu ukončuje masiv pálavského Kotle u severní skalní stěny Velká Martinka. Protáhlá, 70 m dlouhá dispozice je na severovýchodě a severu vymezena skalami a fragmenty zdiva, na jihozápadě strmým svahem. Skalnatá kupa na jihovýchodě nesla patrně hranatou věž, která chránila vstup, jenž se nacházel pod ní. Palác stál někde na konci dispozice. Od věže k východu se táhla jen 5 m široká, ale 30 m dlouhá plošina, která byla spojena s hradem, neboť před ní šíji přetíná 18 m široký příkop, který je zčásti vysekaný do skály. Před ním se vypíná pahorek, jehož plochý vrcholek má tvar lichoběžníka (22x10-17 m). Tvořil jakousi akropoli lehce opevněného předhradí, které se rozkládalo jižně a jihozápadně od něho. Po jeho úboční terase vedla příjezdní komunikace k zadnímu hradu. Akropole tudíž nebyla průjezdná a měla tedy i funkci vysunutého opevnění, které příjezdní cestu kontrolovalo a vzdalovalo možná postavení útočníka dál od hradu. Před ním jsou patrné stopy úprav přirozené rozsedliny, která měla funkci příkopu. Chráněná plocha lokality je 5724 m2.