fara

Fara v Dolních Dunajovicích se nachází západně od kostela sv. Jiljí v jihozápadní části městečka. Jedná se o obdélnou, samostatně stojící, patrovou dvoutraktovou budovu se zaoblenými rohy a sedlovou střechou. Je orientovaná podél komunikace přibližně v ose severozápad-jihovýchod. Fasády, dělené kordonovou římsou, jsou členěny v přízemí lizénami a v patře nepatrně užšími pilastry se sokly v kordonové římse a s římsovými hlavicemi, které nesou oběžný profilovaný vlys s korunní římsou. Mezi vertikálními články jsou prolomeny prosté otvory obdélných oken, v patře úzkých čtyřdílných, v přízemí dvoudílných. Symetrické vstupní severovýchodní průčelí je vertikálními články děleno do pěti nestejných polí s okny v 1+1+3+1+1 osách. V přízemní jsou okna v prostředních třech osách nahrazena menším oknem na severozápadní straně, přístavkem na severovýchodní straně a hlavním obdélným vstupem s vysokým vlysem a stříškou v nadpraží v ose průčelí. Jihovýchodní průčelí je svislými články děleno na dvě travé, v přízemí i patře s typickými okny ve dvou osách a s malým obdélným okénkem v ose štítu. Protější severozápadní průčelí je v patře členěno shodně, avšak se slepými okny, chybí kordonová římsa i veškeré prvky v přízemí - větší část přízemí fasády je kryta jednoduchým obdélným přístavkem s pultovou střechou a vysokým komínem. Štít severozápadního průčelí je osově prolomen malým obdélným oknem nad korunní římsou a dvojicí výše umístěných větracích okének. Přístavek má stavební prvky pouze z jihozápadu - nepravidelně rozmístěný vstup, okno, větrací okénko a opěrák. Zahradní, jihozápadní průčelí fary základním členěním odpovídá protějšímu vstupnímu průčelí, chybí však kordonová římsa, která je nahrazena jednoduchým ústupkem lemovaným římsovou linkou, navazující na nejvyšší linku kordonové římsy. Typická okna v patře ve druhé a čtvrté (prostřední) ose zleva chybí, v první ose je nahrazeno okno velkým novodobým oknem šestidílným a v ose páté malým okénkem. V přízemí je typické okno pouze v šesté ose, v páté ose je pak malé okénko, shodné s okénkem v patře, ve třetí ose vstup s nadsvětlíkem, a namísto lizény mezi první a druhou okenní osou je opět velké novodobé šestidílné okno. Objekt je zastřešen sedlovou střechu, štíty jsou zděné. Střešní krytina je pálená taška bobrovka.