kaple sv. Kříže

Volně stojící ojedinělá trojboká kaple se nachází jihovýchodně od kostela Nejsvětější Trojice, od kterého sestupuje ke kapli kamenné jednoramenné schodiště. Kaple půdorysu rovnostranného trojúhelníka je situovaná na místě bývalé studánky s léčivou vodou. Zdivo je kamenné a cihlové, omítky štukové přírodní barvy. Kaple byla roku 1887 vysvěcena a zasvěcena sv. Kříži, ale je všeobecně známa i pod v českých zemích netypickým názvem kaple sv. Grálu. EXTERIÉR: Všechny stěny průčelí téměř shodné. Stěny členěny rámovou lizénou a pilastry po stranách, korunní profilovanou římsou a betonovým soklem. Uprostřed každé stěny se nachází vstup s kamenným portálem a s páskovým lemováním. Nad vstupem je vždy umístěna štuková eliptická páska se smyčkovitým zakončením a visícím střapečkem. Nad štukem se nachází volské oko s pásovou šambránou a mřížkovou výplní s kovanými volutovými pásky, listy a čtyřlistými květy. V závěru pásové šambrány volského oka svazkový klenák. V SZ průčelí se nachází hlavní vstup, ke kterému sestupuje kamenné schodiště od kostela. Vstupní kamenný portál je navíc se stlačeným draperiovým obloukem. V něm se nachází kartuš s korunkou a sign. W.G.F a letopočtem 1761. Nadpraží je rovné, nové dvoukřídlé dveře kované. Rohy zdí jsou konkávně projmuty. Trojboká šindelová střecha je završena šestibokou měděnou lucernou s šestibokou cibulovou kopulí s lotrinským křížem. INTERIÉR: V ose každé zdi je vstup s otevřeným ostěním a otevřeným segmentově zaklenutým nadpražím. V ploše zdi slepé arkády uzavřené oblouky se štukovými pásky v nábězích. Po stranách vždy pilastry. Pod patrovou profilovanou římsou ornamentální pás, složený z vnějších červených linek a kosočtverců s modrošedou a smetanovou barvou, uprostřed vždy do kříže sdružené liliové květy, mezi kosočtverci trojlisté rozviliny. V Z stěně zbytky výmalby – sítě kvadrilobních obrazců, malovaných červenou dvoulinkou. Nad patrovou římsou trojboká kopulovitá klenba. Z obvodové lizény vystupuje šest paprskovitě se sbíhajících lizén s odstupňovanými patkami a v polovině zužujícím se dříkem. Souběh lizén překryt šestihrannou plastickou plackou vyplněnou dvojicí překrývajících se hvězd. Lizény bílé barvy, zbytek kopule bleděmodrý s černými šesti a osmicípými hvězdami. Podlaha je tvořena čtvercovými betonovými dlaždicemi.