vinařský dům s lisovnou a sklepem

Štítem k hlavní komunikaci orientovaný jednopatrový dům má společnou ohradní zeď s farou. Představuje typ vinařského domu s prostornou valeně klenutou lisovnou v přízemí a s bytem v patře. Fasáda je členěna hladkými lesenovými rámy a hrubě stříkanou omítkou. Okapová stěna je v patře prolomena dvěma pravoúhlými šestitabulkovými okny v líci fasády, lemovanými profilovanou šambránou. Štítová stěna je na osu prolomena dvoukřídlými pravoúhlými dveřmi do lisovny, po obou stranách dveří pravoúhlé větrací otvory opatřené mříží a vnitřní dřevěnou okenicí. Patro je prolomeno dvěma pravoúhlými otvíravými šestitabulkovými okny v líci fasády, lemovanými šambránou, v horní části profilovanou. Průběžná profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu, v průčelí zakrytou zděným volutovým štítem, ve středním poli děleným plochými pilastry, pohledově vynášejícími završující oblouk s motivem šesticípé hvězdy uprostřed. Plocha štítu mezi pilastry je přizdobena hladkým rolverkovým štítkem. Zadní štítová stěna, k níž je přistavěna stodola, nese stopy lesenového členění fasády a zbytky dvou okenních otvorů a v soklové části je patrný vynášecí oblouk sklepa. K dvornímu průčelí bylo asi v 30. letech 20. století přistavěno úzké schodiště do patra, které se projevuje pravoúhlým vchodem a pultovou střechou. Interiér: lisovna je valeně klenutá, sestupuje se do ní po několika schodech. V zadní stěně lisovny je vchod do šíje a dále do sklepa, vedle tohoto vchodu je menší prostor, nelze vyloučit, že zde bylo vnitřní schodiště do patra. Obytné místnosti v patře tvoří jedna velká světnice, osvětlená dvěma okny ve štítové stěně a za ní v ose domu dvě menší místnosti. Podlahy jsou prkenné, stropy ploché, omítané. Přízemí stavby je vybudováno z pálených cihel, patro ze směsi nepálených a pálených cihel. Hospodářské stavba úhlového dvora byly přistavěny dodatečně a nemají žádnou památkovou hodnotu, navíc byly v nedávné době nahrazeny nově postavenými hospodářskými přístavbami. Dům prodělal modernizaci asi v 30. letech 20. století, jak tomu nasvědčují dobové dveře v místnostech interiéru a schodišťový přístavek, včetně stříkané omítky na fasádě. Materiál: pálená cihla, glazovaná keramika