socha sv. Floriana

Socha je osazena na hranolovém podstavci, po stranách se zrcadly, na přední straně podstavce je umístěna kartuše s nápisem a dřík soklu přechází v profilovanou římsu v dolní i horní části. Socha světce - stojící postava římského vojáka, tradiční oděv – dlouhý plášť sepnutý na pravém rameni, suknice, vysoké boty, přilbice s chocholem, v pravé ruce praporec – špice pozlacena (novodobý doplněk z mědi), v levé ruce má atribut – vědro, z kterého lije vodu na hořící dům, levá noha nakročená, tvář je bez vousů, muž má dlouhé vlnité vlasy. NÁPISY: nápis v kartuši na podstavci : „DIVO / FLORIANO / IENIVM / EXTINCTORI / LEGAT“ ( dataci lze číst dvojím způsobem. Buď součtem jednotlivých číslic, tedy např. u slova DIVo jako I + V = 6, případně jako IV = 4, výsledný součet pak vychází buď 1722 nebo 1726)