socha sv. Vavřince

Socha sv. Vavřince je osazena na hranolovém podstavci, po stranách jsou zrcadla, na přední straně je rolverková kartuše s nápisem, podstavec je zakončen profilovanou římsou. Socha sv. Vavřince – stojící postava světce, oděná do dlouhé alby s kapucí a se střapci a do ornátu s dekorem, světec má krátké vlasy, hlavu mírně nakloněná vpravo a tvář bez vousů, nad hlavou má svatozář, v levé ruce drží cíp roucha, v pravé ruce má atribut – rošt, (stejně jako svatozář je novodobým doplňkem ze zlacené mědi), levou nohu má předkročenou mírně vpřed. NÁPISY: na přední straně soklu v kartuši nápis: „DIVO / LAVRENTIO / IGNE / PERICLITANIVM / PATERNO / STRVEBAT“ Socha mohla původně tvořit výzdobu některého můstku přes Mandavu, mohla být pořízena pro jednodušší řešení morového sloupu, případně mohla pocházet ze zrušené zdi před Loretou, na níž jsou jakési sochy zmiňovány před její úpravou do dnešní podoby.