socha sv. Bartoloměje

Socha sv. Bartoloměje je osazena na hranolovém podstavci, po stranách jsou zrcadla, na přední straně je umístěna kartuše s textem, podstavec je zakončen profilovanou římsou. Socha – stojící postava světce oděného v nařaseném rouchu a v plášti halícím celou postavu, část pláště má přehozenu přes levou ruku, muž má delší vlnité vlasy spadající na ramena, plnovous, okolo hlavy má pozlacenou svatozář (novodobý doplněk z mědi), v pravé ruce drží jako atribut – nůž a v levé ruce palmetu. NÁPISY: Na čelní straně podstavce je nápis, který dokládá, že socha byla zhotovena pro město Rumburk, výška podstavce i nápisová kartuše ukazují, že socha byla zhotovena pro doplnění souboru starších soch u morového sloupu, sv. Bartoloměj je patronem města Rumburku - „In Honorum S.Bartholomae Apostoli Domini Patroni Civitatis Rumburgensis“, na zadní straně podstavce je umístěn nápis odkazující na donátora sochy s datací: Gestiftet von der Witive Katharina Wenschuch den 24. August 1842“