kostel sv. Matěje

Areál při kostele sv. Matěje zahrnuje i rozsáhlý hřbitov s ohradní zdí, branami a drobnými stavbami. Areál je situován na vysokém návrší nad Šáreckým údolím. Areál tvoří: - Kostel sv. Matěje. Starý kostel, založený údajně Boleslavem II. r. 971, byl r. 1770 zbořen a znovu vystavěn. Vysvěcen byl r. 1771. Jednolodní kostel na půdorysu čtverce s okosenými rohy s připojeným čtvercovým presbyteriem na východě a s věží na západě, v jejímž přízemí je předsíň. K presbyteriu přiléhá na východě nízká sakristie. - Hřbitov s ohradní zdí, branami a drobnými stavbami (márnice, provozní budova, sklad). Hřbitov ohrazuje i vnitřní plochu rozděluje zeď, zčásti omítaná (zčásti nově vyzděná). Dva vstupy na hřbitov jsou umístěny blízko sebe v SV části. Severní vstup je tvořen dvěma pilíři, mezi nimiž jsou osazena kovová vrata s volutovým ornamentem. Brána od východu má polokruhový záklenek, po stranách přiléhají dvě obdélné branky pro pěší (severní branka je slepá). Při SV nároží stojí obdélná budova márnice s bosami a vstupem na jižní fasádě. Další dvě provozní a skladní budovy leží na parc. č. 2099 a 2100. Východně na parc. č. 2099 navazuje přízemní novostavba (není předmětem pam. ochrany).