pavilon zednářů

Tzv. pavilon zednářů při ulici Na Viničních horách, v zahradě domu čp. 1164. Zahradní pavilon tvoří výškově odstupňovaná hmota stavby ve svažitém terénu. Objekt snad barokního původu byl údajně pobořen r. 1744 a 1784 a renovován na přelomu 18. a 19. stol. pro potřebu svobodných zednářů. Vila čp. 1164 a pozemky 3177/1, 3177/2, 3178/1 nejsou kulturní památkou, jsou však na území ochranného pásma Pražské památkové rezervace, vztahují se na ně proto ustanovení § 14, odst. 2, a § 22, odst. 2, zákona č. 20/1987 Sb. Pozemek parc. č. 3178/1 je navíc třeba pokládat za prostředí kulturní památky ve smyslu § 14, odst. 1, cit. zákona. Pavilon s okolní zahradou je historicky spjat s areálem usedlosti Hanspaulka. R. Hlubinka ve svém článku z r. 1928 (viz literatura) uvádí popis a plánek areálu usedlosti Hanspaulka společně s JV částí areálu zahrnující i pavilon.