hradební zeď vnitřního hradu

Opevnění horního nebo vnitřního hradu tvoří silná hradební zeď s ochozy a cimbuřím. Hradba přímo navazuje na obvodové zdi císařského paláce, vymezuje malý dvorek před palácem a odděluje ho od níže situovaného purkrabského dvora, s nímž ho spojuje vysoká brána. Brána má jednoduchou formu širokého lomeně zaklenutého otvoru v kamenném vyžlabeném ostění, provedeném z hladce opracovaných kvádrů. Nad branou je zasazena renesanční kamenná reliéfní deska v profilovaném rámu se znakem Jana Bořity z Martinic, karlštejnského purkrabího na začátku 2. poloviny 16. století. Hradební zeď pak pokračuje po okrajích ostrohu k S, kde se na ni napojuje samostatné ohrazení velké věže s hláskami. Ochoz, široký 1-1,2 m, lemuje zeď pouze na Z straně vnitřního hradu. Vzhledem k stoupajícímu terénu je ochoz doplněn širokými nově upravenými schody. K ochozu vystupuje z nádvoří před palácem několikaramenné kamenné schodiště, které ústí nad druhou hradní bránou. Základ schodiště je renesanční z doby po polovině 16. století, jeho dnešní podoba je dílem neogotické přestavby hradu. Na V straně, kde je úroveň terénu vyšší, není hradební ochoz vyvinut (snad zanikl při pozdějších úpravách ohrazení).