opevnění velké věže s hláskami

Velká věž je jako nejdůležitější část celé hradní dispozice oddělena od ostatních budov vnitřního hradu samostatným opevněním s hradební zdí, v jejíž rozích jsou umístěny čtyři drobné hranolové hlásky, završené vysokými stanovými střechami. Hradba je ukončena klasickým cimbuřím s pravoúhlými stínkami a prolukami, které kryje vnitřní ochoz. Protože terén kolem velké věže a tedy i hradební zeď prudce stoupá k S, bylo nutno u V a Z úseku zdi zbudovat místo ochozů schodiště, která vedou do hlásek a ochozu S hradby. Příčná zeď na J straně je uprostřed doplněna malou hranolovou baštou, do jejíhož valeně sklenutého prostoru ústí krytý most, spojující obě věže. Zeď z obou stran prudce stoupá ke středu na terasu nad touto baštou, takže i zde jsou ochozy nahrazeny schodišti. Rovněž terasa nad baštou je lemována ozubenou zdí. Hradby vymezují kolem věže úzký prostor jakéhosi vnitřního opevněného parkánu. Severní rameno hradební zdi je prolomena vchodem, ústícím do dvorku lehce lichoběžníkového půdorysu, nazývaného dolní baštou (tzv. Krchůvek). Dolní bašta je opevněna zdí s přímou korunou dnes bez cimbuří, opatřenou hustým sledem obdélných střílen. Původní hradba byla opatřena cimbuřím, které zaniklo patrně až při neogotické restauraci hradu. Dolní bašta je spojena výpadními brankami jednak s ochozem S úseku vnější hradební zdi předhradí, jednak s parkánem na V straně vnitřního hradu.