městský dům

Jednopatrové nepodsklepené stavení v řadové zástavbě vzniklé přístavbou k městské hradbě se nachází v úzké uličce severně nad náměstím. Šířkově orientovaný dům nepravidelného půdorysu je vyzděn ze smíšeno zdiva se zděnými středovými stěnami. Severní průčelí těsně přiléhá k městské hradbě (r.č. ÚSKP 30873/6-1). Jižní hladké uliční průčelí je v přízemí prolomeno vstupními jednokřídlými dveřmi přístupnými dvěma schodišťovými stupni. Po obou stranách vstupu je po jedné okenní ose. Patro je čtyřosé, přičemž čtvrtá okenní osa přístavku vede na dřevěnou pavlač při východním průčelí. Objekt je zastřešen sedlovou střechou, pavlač střechou pultovou. Západní štít přiléhá k sousednímu domu, východní trojúhelný štít je prolomen oknem na půdu. Střešní krytinu tvoří dřevěný šindel zakrytý lepenkou. Dům je podélný trakt kombinovaný s příčnou schodišťovou stěnou a příčným klenebním pasem. V přízemí se nachází vstupní chodba dělící objekt na 2 části s rovnými stropy. Proti vstupu je pozůstatek černé kuchyně. Ve východní části dispozice je patrné, že v minulosti byly stropy zřejmě klenuté – dva stlačené eliptické pasy kolmo k hlavnímu průčelí. Nosná konstrukce schodiště tvoří cihelná klenba, stupně obloženy dřevem. V patře se nachází vstup na dřevěnou pavlač a jedna velká plochostropá místnost rozdělená novodobou příčkou. Na půdu vedou dřevěné schodnicové schody. Před východním průčelím se nachází malý dvorek vklíněný mezi domy. Severní stěnu dvorku tvoří přiznané hradební zdivo. Jižní část je uzavřena zděnou ohradní zdí sjednocenou s fasádou domu. Dvorek je přístupný novodobými dveřmi prolomenými v ohradní zdi.