brána

Tříosý portál se dvěma slepými vchody po stranách. Ve středu je segmentově ukončené kamenné ostění vchodu s letopočtem 1713. Dřevěné dveře jsou dvoukřídlé, pobíjené plechem s diagonálními pásky. Nad dveřmi je vpadlé pole s trojlistým závěrem a šambránou s klenákem a letopočtem 1729. V poli je štukový reliéf s motivem českého lva s trofejemi z roku 1730. Byl zde vyobrazen i císařský orel, který ale byl r. 1918 otlučen. Po stranách vchodu jsou nakoso postavené pilastry s iónskými hlavicemi nesoucí rozeklaný volutová křídla, která svou výškou mírně přesahují centrální osu. V konvexně vydutém centrálním nástavci je oválný rám s plastickým mariánským monogramem. Nástavec doplňují po stranách šikmo položená, výrazně ubíhající křídla, nahoře volutově stočená. Nástavec je ukončen nezvykle formovanou římsou do ostrého hrotu. Pod ní se nachází holubice Ducha Svatého na obláčcích a se zlacenými paprsky. V linii pilastrů se po stranách nástavce nacházejí pískovcové sochy Zvěstování - archanděla a Panny Marie - J. O. Mayera z roku 1710, které byly na místo instalovány r. 1729. Dvě postranní křídla se slepými vstupy jsou shodného provedení - mají na krajích pilastry, slepé obdélné portálky s dynamickou supraportou, překlad je zdůrazněn vysoce plastickým klenákem se středním diamantovým řezem. Kolem klenáku jsou stočené voluty a girlandy zavěšené na čabraky pod pod oble vzdutou římsou. Linii nad bočními slepými vchody ukončují mohutné podstavce s vázami.