obytná budova dvora

Obdélná přízemní budova s valbovou střechou sloužila původně jako obydlí šafáře a ratejna. Dům, stojící na severozápadní-jihovýchodní ose, uzavírá areál dvora od severovýchodu. Dům je přístupný z jihozápadu a při jeho západním nároží se nachází původní hlavní vjezd do dvora. Fasády s řadou obdélných oken jsou pokryté břízolitem, pod nímž vystupuje vápenná omítka pravidelně členěná lisenovými rámy. Dům byl postaven ve dvou fázích, lišících se stavebními konstrukcemi. Severozápadní, starší část je zděná z kamene, jihovýchodní část datovaná 1678-1680 je roubená, v interiéru zčásti oplentovaná cihelnou vyzdívkou. Krov je hambalkový, nad zděnou částí podepřený ležatými stolicemi a nad roubenou částí (zastřešenou dodatečně) je podpírán podélnou stojatou stolicí. Střecha je vysoká valbová, krytá eternitovými šablonami. Interiéry jsou plochostropé s výjimkou bývalé černé kuchyně, která byla klenuta valenou klenbou (dnes zborcenou).