obytná budova

Hlavní obytná budova je situovaná na severní straně dvora. Budova je patrová s využitým podkrovím. Zdivo převážně opukové. Polovalbová střecha má krytinu z pálených tašek - bobrovek. Na jižní straně je střecha asymetricky prodloužená a kryje přízemní místnost při bráně, původně snad výminek, u zbývající části obytné budovy střecha vytváří přesahující kryté zápraží. V půdním prostoru nad výminkem býval holubník. Severní průčelí je neomítnuté. Západně navazuje tzv. ovčín. Do návsi se hlavní budova obrací dvouosým patrovým průčelím, vlevo s přízemím rozšířeným o jednu okenní osu výminku. Obdélná část fasády v obou podlažích mírně předstupuje před plochu průčelí. Tato předsazená část je ukončena hlavní římsou, která se nad okny vyklenuje dvěma stlačenými oblouky. Okenní otvory s profilovanými šambránami a podokenními profilovanými římsami. Ve štítu završeném polovalbou střechy jsou dvě oválná okénka s dekorativními šambránami. K jižnímu průčelí přiléhá nové venkovní dřevěné schodiště do 1. patra s pavlačí. V okenních otvorech přízemí zůstaly dochovány kované provlékané mříže. Dům má tradiční trojdílné členění interiéru. Ve východním dílu jsou trámové stropy, ve středním a západním dílu plackové klenby. Ze síně do západní místnosti vedou jednokřídlé svlakové dveře s výzdobou, iluzivně naznačující čtvercové výplně. Hlavní vstupní dvoukřídlé dveře ze dvora do síně jsou výplňové. V patře jsou dřevěné trámové stropy. Sklep má valenou klenbu, pod schody je v podlaze jímka na vodu.