dům usedlosti

Velký patrový objekt s roubenou obytnou částí a zděnou střední a hospodářskou částí, s poměrně složitým dispozičním řešením se nachází v horní části obce, na levém břehu potoka, severně při průjezdní komunikaci. Vstupní východní průčelí je v přízemí šestiosé, v patře pětiosé. Obytná část je roubená, v patře opatřená svislým bedněným obkladem s přelištováním spár. Roubenou část přízemí člení dvě pole podstávky, která je náročně výtvarně řešena – sloupky a pásky jsou bohatě profilovány (profilace pásků shodná jako u domů č.p. 9 a 23), ližina je na spodní hraně bohatě vyřezávána, v horní části nese plastický motiv čabrak. Okna jsou obdélná, lemovaná dřevěnými šambránami, dosedajícími na dřevěné profilované parapety, jsou dvoukřídlá, vnější ven otevíravá, dělená do kříže. Okna v patře jsou také obdélná, dvoukřídlá, ven otevíravá, dělená do kříže, rámovaná dřevěnými šambránami s obloučkovým prokrajováním spodní části. Zděná část oproti roubené ustupuje (o šířku pavlače, která byla při přestavbě zrušena). V první ose zděné části je vstup pravděpodobně v kamenném ostění (pod nátěrem není zcela patrné), dveře jsou jednokřídlé, rámové konstrukce s výplněmi (horní výplně prosklené), historizující. V dalších dvou osách jsou drobná okénka (první obdélné na výšku, druhé na šířku), v poslední ose je vstup do chléva s jednokřídlými dveřmi svlakové konstrukce (svisle kladená prkna s přelištovanými spárami). V patře jsou tři okenní otvory shodného řešení. Okna jsou dvoukřídlá, dělená do kříže, vnější osazená v líci, ven otevíravá. Okna lemují pásové šambrány dosedající na jednoduché parapetní římsy. Před nejsevernější částí průčelí je přistavěn roubený přístavek s jednoduchým okénkem s trámovými stojkami (jedna chybí) na východní straně a vstupem v trámkové zárubni na jižní straně (dveře svlakové). Do podkroví vedou dveře, které byly původně přístupné z pavlače. Jižní štítové průčelí je v přízemí pětiosé, v patře čtyřosé. Přízemí je roubené s pěti poli podstávky, pole se ve směru od východu k západu postupně zužují. Řešení prvků podstávky je shodné jako na východním průčelí, pouze ližina je nad motivem čabrak opatřena ještě diamantováním. Patro je opatřeno svislým bedněním s přelištováním spár. Okna přízemí i patra jsou řešena shodně jako na východním průčelí. Štít má asymetrický tvar („zlomení“ střešní roviny na západní straně), je opatřen obkladem z eternitových šablon světle šedé barvy. Jsou v něm čtyři drobná okénka (dvě a dvě), jsou jednokřídlá, dělená do kříže, rámovaná dřevěnými šambránami. Západní průčelí netvoří jednotnou linii, obytný a střední díl oproti chlévnímu dílu předstupují. Tato předstupující část je v přízemí čtyřosá, v patře šestiosá. V přízemí je v první ose zleva menší obdélné okno dělené na šest tabulek, osazené v hloubce špalety, opatřené mříží. Ve druhé ose jsou vstupní dveře, ve třetí a čtvrté obdélná dvoukřídlá šestitabulková okna, osazená v hloubce špalety, opatřená mřížemi. Všechny otvory přízemí jsou bez orámování. Patro je od přízemí odděleno hranolovou kordonovou římsou. Okenní otvory patra jsou shodně řešeny, mají pásové šambrány s klenákem ve vrcholu a hranolové parapety. Okna jsou dvoukřídlá, ven otevíravá, dělená do kříže (kromě třetí osy zleva, kde je okno slepé či druhotně zazděné). Na severozápadním nároží této části jsou patrné stopy po odbouraném přístavku (byl přízemní s pultovou střechou se spádem k severu, je zachycen ještě na fotografiích z 80. let 20. století). Chlévní díl je v přízemí bez otvorů, v patře se třemi okenními osami. Okna mají jednoduché šambrány a hranolové parapety, okna jsou dvoukřídlá, ven otevíravá, dělená do kříže (v první ose zleva je okenní otvor slepý nebo druhotně zazděný). Severní štítové průčelí je v patře trojosé, v přízemí dvouosé. V přízemí jsou okenní otvory obdélné na šířku, v kamenných hranolových ostěních, v patře jsou obdélné na výšku, okna jsou dvoukřídlá, dělená do kříže, osazená v hloubce špalety. Štít je stejně jako jižní opatřen eternitovým obkladem. Ve spodní části štítu jsou poměrně velké jednokřídlé podávací dveře a dvě drobná do kříže dělená okénka, v horní části dvě menší okénka, dělená pouze na dvě tabulky. Střecha je sedlová, na západní straně přechází zalomením v pultovou střechu nad druhým traktem, v severovýchodní části plynule přechází i na roubený přístavek. Střešní krytina jsou cementové drážkové tašky šedé barvy. Na roubeném přístavku se dochoval dřevěný dlabaný okapní žlab.