měšťanský dům

Měšťanský dům s hlavním průčelím do náměstí Na Podkově. Dispozice hloubková, v prodloužené ose obytného stavení navazuje hospodářský trakt, kolmo k němu uzavírá dvůr další hospodářská budova užívaná jako stodola a kolna. Jižní stranu dvora tvoří stěny sousedních domů. Východní uliční strana je uzavřena zděnou klenutou branou s dřevěnými dvoukřídlými vraty. Vstup do obytného domu je ze dvora. Dům je částečně podsklepen, vstup do sklepů je ze dvora klenutým schodištěm v blízkosti průjezdové brány. Další vstup je v síni padacími dveřmi. Sklepy jsou dva za sebou, zdivo je kamenné se zbytky omítek, klenb valené, rovněž kamenné. Přízemí: Vstupní prostor obytného traktu tvoří síň nepravidelného půdorysu zaklenutá českou plackou. Omítky vápenné, na zemi kamenná dlažba. Vpravo od vstupu jsou padací dveře do sklepa, nalevo od nich jsou dveře do velké obytné místnosti, orientované do náměstí. Místnost zaujímá celou šířku domu, má dvě okna do náměstí a jedno do dvora. Strop je trámový, podlaha prkenná. Ve stěně proti oknům je průchod do kuchyně. Kuchyň má valenou klenbu, omítanou stejně jako stěny vápennou omítkou, na podlaze kamennou dlažbu. Ze stěny mezi světnicí a kuchyní částečně vyčnívá těleso komína, u něho vyzděný sporák a kotel na vodu. Volný klenutý otvor původní "černé kuchyně". Do sousedního dvora proraženo jedno okno.Na kuchyň směrem dozadu navazují dvě komory za sebou, první z nich není oddělena příčkou. Komory mají nižší úroveň podlahy o dva kamenné stupně. mají nestoupavou křížově valenou klenbu s vytaženými hřebínky. Na podlaze dlažba, omítky vápenné. Obě komory mají po jednom okně do sousedního dvora. Nalevo od hlavního vstupu je v síni dveřní otvor do menší místnosti, zaklenuté českou plackou. I. patro: Do náměstí jedna velká místnost se dvěma okny v průčelí a jedním do dvora. Směrem dozadu jsou dvě menší místnosti a jedna větší, příčky nově vyzděné, omítky, podlaha i stropy nové. Přístup z přízemí do patra po zděném schodišti ze síně, schodiště v nejspodnější části točité o 90?, dále již přímé. Půda je nad celým obytným traktem, krovy hambalkové, krytina "eternitové" tašky. Střecha sedlová s valbou nad hlavním průčelím. Průčelí: Dvě okenní osy, okna jsou dvoukřídlá s páskovými zalamovanými šambránami. Fasáda je členěna horizontálně i vertikálně lisénami s oblouny v rozích. Základní barva fasády žlutá, lisény jsou bílé. Průjezdní brána valeně klenutá, s vystupujícím klenákem ve vrcholu. Je ukončena rovnou stříškou. (autorka popisu: Zemanová, 1988)