dobytčí tržnice

Hala dobytčího trhu je koncipována jako bazilikální trojlodí s převýšenou střední lodí, protnuté kolmou příčnou lodí v polovině délky. Nosná konstrukce zastřešení je ocelová nýtovaná, obvodový plášť je zděný. V exteriéru je příčná hala potlačena a neprojevuje se v členění pláště budovy. Prosvětlení široké a hluboké haly zajišťovala (mimo okenních otvorů v plášti) také okna v převýšených částech středních lodí. Okenní otvory a vstupy s půlkruhovým uzavřením jsou sdruženy do trojic, přičemž zpravidla střední je vyšší a širší. V případě vstupů se princip opakuje umístěním oken po stranách. Členění fasád odpovídá dobovému pojetí průmyslové architektury: dvojí barevnost režného zdiva, bohatý architektonický detail říms, záklenků, atik apod., historizující detaily inspirované fortifikačními prvky.