kaple s hrobkou

Kaple i s grottou v podloží je situována v ploše bývalé jižní části zámeckého parku zvaného „Templ“, v lokalitě „Jalovčí“, na uměle nasypaném nevysokém pahorku v lese. Poblíž se vine lesní cesta a na blízkém okraji lesa se nachází asfaltové parkoviště. Příjezd je po místní komunikaci z Dolní Rožínky starou kaštanovou alejí, pocházející ještě z doby parkových úprav posledních Mitrovských. Volně stojící kaple půdorysu rovnoramenného kříže byla vybudována na nasypaném pahorku, ukrývajícím umělou romantickou jeskyni - grottu. Průčelí jsou hladká, na nárožích představená sloupy, ukončenými korintskými kompozitními hlavicemi, na kterých spočívá kladí, završené zhruba ve směru světových stran ořímsovanými trojúhelníkovými štíty. Boční stěny jsou prolomené jednou okenní osou s lunetovými okny, orámovanými šambránami. Východní okno je zaslepené. V ploše kladí se v minulosti, na dnes již zmizelé kamenné desce, nacházel pětiřádkový maiuskulní nápis: HIER RUHEN IN FRIEDEN / JOHAN NEP. GRAF VON MITTROWSKY / GEST. XX MAI 1799 / ANTONIA GRAFFIN VON MITTROWSKY / GRAF. ZIEROTIN GEST. XX MARZ 1804. Vchod do kaple je uzavřen dveřmi v profilovaném pískovcovém ostění. Pod oknem se ve vstupním západním průčelí nachází IHS v paprscích. Vnitřní prostory, v současné době zadlážděné betonovou dlažbou, jsou zaklenuté kupolí. Pod podlahou kaple je situována umělá grotta, sloužící v minulosti jako hrobka. Vstup do bývalé hrobky je v hrotitě zaklenutém lomovém kamenném zdivu v západním průčelí. Hrobka je zaklenutá falešnou kupolí z lomového kamene, uprostřed které je masivní válcový sloup, podepírající kapli nad hrobkou. Povrch terénu bezprostředního okolí kaple je zadlážděn betonovou dlažbou.