socha sv. Václava

Socha sv. Václava se nachází na JV okraji obce, na rozcestí dvou silnic vedoucích na Novou Telib a Dolánky, orientovaná čelem k SZ. Socha pravděpodobně pochází ze západního průčelí kostela sv. Václava v Březně, kde působila statické poruchy ve zdivu a proto přenesena na stávající místo (viz. "Soupis"). - materiálem je kámen - jemnozrnný pískovec - výška celého díla je cca 3,3 m / výška skulptury je cca 1,7 m - skulptura je v zadní části propojena s podstavcem dlouhým kovaným táhlem Základnu kompozice tvoří jednoduchý hranolový, jednou odstupněný podstavec sedící na kamenném soklu. Dolní část podstavce je členěna vystouplými obdélnými zrcadly s vykrajovanými rohy. Horní část podstavce je ukončena jednoduchou římsou - oblounem. Čelně situovaná figura v životní velikosti vyrůstá z hranolového podstavce se 2 stupni, který je důvodem výrazného kontrapostu světce. Váha těla spočívá na levé noze, pravá noha je pokrčena v koleni, vytočeným směrem od levé nohy. Sv. Václav je oděn do tradičního šatu - krátké suknice, dlouhého rozhaleného pláště a širokého hermelínového límce. Hlava natáčející se k levému rameni je kryta knížecí čapkou. V pravé ruce drží žeď se svinutým praporcem, levá ruka spuštěná volně podél těla přidržuje volutově zavíjený štít, kdysi s reliéfní figurou svatováclavské orlice v oválném poli. Předmětem ochrany je socha sv. Václava na vymezeném pozemku.