Vysoká brána

Brána stojí na nejsevernější výspě někdejšího historického jádra, vysoko nad náměstím, v poměrně prudkém severo-jižním svahu. Zdivo je kamenné (hrubě opracované pískovcové kvádříky), vně neomítnuté. Hranolová, v přízemí průjezdní stavba je ve zdivu 31 m vysoká. Přízemí je vzhledem ke svažitosti terénu zaklenuto dvěma nestejně vysoko položenými segmenty. Oba mohutné portály jsou sklenuty půlkruhově a vyzděny, stejně jako sokl brány, z rozměrných, pečlivě opracovaných kvádrů, na vnějších hranách vstupů okosených. K severnímu průčelí přízemku věže se přikládá poněkud širší, mírně lichoběžné předbraní, které je s vlastní branou půdorysně stmeleno mohutnými postranními opěráky, zakončenými v úrovni prvního patra pultovými stříškami. Předbraní, přístupné od severu portálem s lomeným, vně okoseným ostěním, vrcholí na třech stranách otevřeným ochozem, krytým zídkou s cimbuřím. Pultovými stříškami zakončené stínky cimbuří jsou proráženy nálevkovitými špaletami klíčových a štěrbinových střílen. Dvě klíčové střílny, z nichž východní je dnes olámána, obsahují i dvě palebné komory v přízemí bočních zdí předbraní. Předmětem ochrany je brána - stavba a pozemek na st.p. 170.