zámek

Čtyřkřídlá budova s věží na východní (nad rizalitem hlavního vstupu) a vyhlídkovým glorietem na západní straně, k níž na jihu přiléhá trojkřídlé předzámčí, oddělující zámek od náměstí. Vlastní zámek je částečně dvoupatrový (východní křídlo), částečně jednopatrový, předzámčí jednopatrové. Předzámčí má na všech křídlech hladké nezdobené fasády prolomené obdélnými okny s profilovanými ostěními. Hlavní vstup do areálu v podobě půlkruhově ukončené armované brány. Nad branou mezi okny reliéfní alianční erb Jiřího z Oppersdorfu a Estery Barbory z Meggau. Střechy předzámčí jsou sedlové, kryté pálenými taškami. Západní křídlo je zvenčí zpevněno mohutnými opěráky, jihozápadní nároží akcentuje válcová věžice krytá zvoncovitou střechou. První nádvoří mezi předzámčím a zámkem dlážděno kamennými deskami. Také vlastní zámek (někdejší hrad, též zadní zámek) má hladké bezozdobné fasády s armovanými nárožími a obdélnými okny v profilovaných ostěních s uchy. Na vnějších fasádách do parku je přízemí od patra odděleno dvojitou štukovou hladkou římsou a nad okny v patře slepá obdélná okénka s profilovaným ostěním a rovnými nadokenními a podokenními římsami. Okna v přízemí jsou menší, bez ostění. Vnitřní nádvoří na severní a západní straně obíhá patrová arkádová chodba, v obou podlažích opatřena půlkruhově zaklenutými arkádami, dnes zasklenými. Jižní a východní nádvorní průčelí prolomeno nepravidelně rozmístěnými obdélnými okny. Jihozápadní vnější nároží je zvýrazněno válcovou věžicí s vysokou jehlancovou střechou, jižní nároží mohutným kamenným opěrákem. Z hmoty západního křídla vystupuje půlkruhová kaple sv. Barbory. Sedlové a valbové střechy jsou kryté plechem. Druhé nádvoří je dlážděné novodobou dlažbou. Na západní straně je zámek krytou chodbou na někdejší hradbě spojen s vyhlídkovým polygonálním glorietem na substrukci středověké válcové bašty. Střecha glorietu zvoncovitá, v interiéru barokní nástropní freska. Zámek má dvoutraktovou dispozici s chodbou obíhající nádvoří, předzámčí má dispozici jednotraktovou s výjimkou zalomeného východního křídla, které je dvoutraktové. Interiéry v přízemí jsou převážně zaklenuty křížovými hřebínkovými klenbami a valenými klenbami s výsečemi, schodiště barokními plackami jsou zdobená kovanými mřížemi. V patrech převážně ploché stropy se štukovou výzdobou. V některých místnostech dochované gotické a renesanční kamenné portály nebo pozdně barokní a klasicistní dveře s dekorativními zárubněmi. Výjimečně dochována torza původní výmalby. Tzv. rytířský sál má plochý strop se štukovou výzdobou, stěny zdobeny erbovní galerií, rovněž dochován krb z r. 1691 s erbovní výzdobou.