fara

Volně stojící jednopatrová budova, nyní sídlo JZD Jedlová. Je po pravé straně silnice z Polička do Bystrého. Ze smíšeného zdiva, omítaného. Štukové římsy. Základ omítky bílý, lisény a ostění oken červené. Vzhledem ke komunikaci dispozice hloubková, obdélný půdorys, jeden trakt. Dům částečně podsklepený. jedno poschodí. Ve sklepě je kamenné zdivo a cihlová valená klenba. Pod kamennými schody do sklepa vpravo je studna. Dlažba kamenná. Přízemí: Vstupy z jižního a severního průčelí, která jsou kolmo k hlavní silnici, vedou do síně rozdělené novou příčkou na dvě části. Stropy novodobé dřevěné, dlažba terasová. Od jižního vstupu vlevo dveře do místnosti rozdělené příčkami na sociální zařízení, vpravo místnost využívaná za kancelář. Všechny tři místnosti v přízemí jsou klenuté, jedna z nich segmentovou klenbou s lunetami. Schodiště mezi přízemím a horním patrem je tříramenné, nad schodištěm i podestami opět segmentová lunetová římsa. Původní dřevěné schody vyměněny, pokryty linoleem. V poschodí je pět místností bez zachovaných slohových prvků. Půda má vstup z chodby prvního patra. Krov původní, podlaha dřevěná. Jižní průčelí má pět okenních os, fasáda členěna vertikálními lisénami mezi okny. Pod okrajem střechy profilovaná římsa. Okna obdélníková, dvoukřídlá, šestidílná. jednoduchá štuková šambrána kolem oken, podokenní římsy. Šedě omítaný sokl. Severní průčelí stejného popisu jako jižní. Východní a západní průčelí má tři okenní osy, jinak popis stejný, v západním průčelí pouze rozdíl u 2 oken v přízemí, která jsou zazděna a bez šambrán. Střecha "eternitová", 2 komíny, valbová. (autorka popisu: Pellanová, 1988)