bývalá sýpka

Někdejší provizorní kostel, poté divadelní sál, následně sýpka a dnes galerie tvoří severní stranu arkádového nádvoří jezuitského areálu, do kterého se obrací jižní fasádou. Severozápadním nárožím se naopak vlamuje do jinak obdélného východního konce centrálního chomutovského náměstí 1. máje. Východním štítem navazuje na jižní řadu měšťanských domů v Ruské ulici. Jde o iluzivně dvoupatrovou stavbu na obdélném půdorysu o poměru stran cca 1:2. Na kostel sv. Ignáce se napojuje jihozápadním a na schodišťovou arkádu koleje č. p. 4995 jihovýchodním nárožím. Symetrická sedlová střecha je na obě strany otevřena dvěma řadami volských ok (3 + 2), při hřebeni prostupují střechu dva komíny. Budova je zděná, omítaná. Barevnost fasády je světle okrová s mírně sytějšími aktivními prvky. Pilíře podloubí do náměstí resp. průchodu do atria jsou režné, pískovcové, rovněž i některá ostění oken. Střecha je kryta keramickou bobrovkou kladenou šupinově. Horizontální členění je výraznější ze strany k náměstí, zde je kromě soklu a korunní římsy užita i římsa resp. lizéna nad přízemím a též podokenní římsa ve zděném štítu. Do nádvoří je průčelí hladké. Vertikálně je fasáda členěna pouze v přízemí v místě podloubí. Režné kamenné kvádrové pilíře arkády mají výrazně vyložený oblounový sokl, hlavice pilířů tvoří pískovcový pásek. Stlačené oblouky arkády jsou bez profilace. Okna objektu jsou různorodá, převažuje však dojem uzavřenosti masivní obvodové zdi. Tři z pěti oken v patře dvorní fasády jsou sdružená. Nejvýraznějším prvkem domu jsou kruhová a oválná okna iluzivního druhého patra s výplněmi vsazenými hluboko v ostění.