výklenková kaple I.

Jedná se o soubor tří výklenkových barokních kaplí, jenž jsou umístěny při krajích obce. Výklenková barokní kaple I. se nachází při JZ okraji vsi Cerhonice, při bývalé polní cestě, která již zanikla. V kapli je umístěn obraz P. Marie. Kaple je pohledově velmi exponovaná a tvoří významný krajinotvorný prvek. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Barokní zděná výklenková kaple nadměrných velikostí je situována na velmi úzkém obdélném půdorysu. Celá hmota kaple dosedá na rozšířený sokl, který je barevně zvýrazněn. Kaple má uprostřed stěny polokruhovou mělkou plochou niku, která dosahuje až do výšky korunní římsy. V nice je umístěn polokruhový obraz znázorňující P. Marii Imaculatu namalovanou na plechu. Nároží jsou členěna pilastry, jenž jsou ukončeny profilovanou římsou se spodní oblounovou římsou. Římsa je umístěna v patě oblouku polokruhové niky a obíhá kapli i na boční a zadní straně. Pilastry a římsa jsou barevně zvýrazněny stejnou barvou jako sokl. Kaple je členěna oblounovou barevnou římsou, která nedosahuje až k oblouku niky a je umístěna zhruba v polovině stěny mezi pilastrovou a korunní římsou. Kaple je ukončena korunní fabiónovou římsou, která je rovněž barevně zvýrazněna. Nad římsou se zvedá zúžený volutový štít s trojúhelníkovým nástavcem. Plocha štítu je členěna pilastry s jednoduchou hlavicí a jsou spojeny jednoduchou římsou, která obíhá štítek po jejím obvodě. Plocha trojúhelníkovité nástavby je tvořena vpadlinou. Koruna štítku je krytá pálenou bobrovkovou krytinou. Kaple vrcholí kovovým dvouramenným křížem s trojúhelným ukončením ramen. Zadní strana kaple je stejná (totožná) jako přední. V nice není žádný obraz.