dům

Zděná omítaná podsklepená přízemní stavba byla zbudována na obdélném půdorysu jako hospodářské zázemí někdejšího letního sídla olomouckých arcibiskupů. Objekt se nachází východně od hlavní budovy zámečku a spolu s parkem je součástí jeho areálu. Dnešní dům č. p. 81, naposledy s ubytovací funkcí, byl vystavěn patrně již v druhé polovině 18. století a dále stavebně upravován v průběhu století 19. Významnou přestavbu objektu lze předpokládat, stejně jako u budovy zámku, za olomouckého arcibiskupa Bedřicha Egona z Fürstenberka v 50. letech 19. století. Hlavní severní pětiosé průčelí je orientováno směrem do parku. Střední osa je zdůrazněna mělkým rizalitem, v jehož přízemí se nachází vstup do objektu, ukončený půlkruhovým záklenkem. Ke vstupu vede venkovní schodiště, původně zřejmě dvouramenné. Rizalit aktuálně završuje sedlová stříška; v ploše dodatečně upravovaného štítu rizalitu je umístěno čtvercové okénko rozdělené na 2 x 2 tabulky. V okenních otvorech přízemí jsou osazeny dřevěné výplně v barvě tmavě hnědé, členěné na 2 x 3 tabulky. Uliční jižní průčelí je sedmiosé; v ploše středového rizalitu se nacházejí jak v úrovni přízemí, tak v úrovni podkroví zdvojená okna. Ve středu rizalitu je situován znak olomouckého arcibiskupa Bedřicha Egona z Fürstenberka. V přízemí jsou osazena dřevěná okna, opět v barvě tmavě hnědé, členěná na 2 x 3 tabulky. Soklová část jižní fasády je obložena pískovcovými deskami. Ještě i v poslední čtvrtině 20. století byl také ze strany jihu situován vstup do objektu, ukončený půlkruhovým záklenkem. U obou štítových průčelí, východního i západního, jsou pouze v ploše trojúhelníkového štítu umístěna vždy dvě obdélná okna osvětlující prostor podkroví, shodně pojatá jako okna v okapových průčelích. Stavba je v úrovni suterénu a zčásti i přízemí zbudována ze smíšeného zdiva, v horních partiích se nachází pouze zdivo cihelné. Sklepní místnosti jsou zaklenuty valeně, prostory v přízemí jsou již plochostropé. Nově opravené fasády domu č. p. 81 jsou pojednány monochromně – v barvě světle béžové. Objekt je završen sedlovou střechou krytou vláknocementovými šablonami antracitové barvy. Nad střešní rovinou se v současnosti neuplatňují žádná komínová tělesa. Střešní rovina je ze strany parku prolomena střešními okny. (text J. Koudelová, Ph.D., NPÚ, ú. o. p. v Ostravě, 2007)