výklenková kaple III.

Jedná se o soubor tří výklenkových barokních kaplí, jenž jsou umístěny při krajích obce. Výklenková barokní kaple III. se nachází při SV okraji vsi Cerhonice, při komunikaci vedoucí do Smetanovy Lhoty. Kaple je pohledově velmi exponovaná a tvoří významný krajinotvorný a urbanistický prvek. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Barokní zděná výklenková kaple nadměrných velikostí je situována na velmi úzkém obdélném půdorysu a ze všech tří kaplí je nejjednodušší. Celá hmota kaple dosedá na rozšířený sokl nepravidelné velikosti, který vyrovnává nerovnosti okolního terénu. Kaple má uprostřed stěny polokruhovou plochou mělkou niku, která dosahuje až do výšky korunní římsy. Nároží kaple jsou členěna pilastry s oblounovou patkou a jsou ukončeny oblounovou římsou a jednoduchou hlavicí. Římsa s hlavicí je umístěna v patě oblouku polokruhové niky a obíhá kapli i na boční a zadní straně. Pilastry a římsa jsou barevně zvýrazněny.Kaple je členěna oblounovou barevnou římsou, která nedosahuje až k oblouku niky a je umístěna zhruba v polovině stěny mezi pilastrovou a korunní římsou. Kaple je ukončena korunní fabiónovou římsou, která je rovněž barevně zvýrazněna. Nad římsou se zvedá zúžený volutový štít s trojúhelníkovým nástavcem. Plocha štítu je členěna pilastry s jednoduchou římsovou hlavicí a jsou spojeny profilovanou odstupněnou římsou, která obíhá trojúhelný štítek po jejím obvodě. Plocha trojúhelníkovité nástavby je tvořena vpadlinou, která je rámována profilovanou obvodovou římsou. Koruna štítku je kryta taškami. Zadní strana kaple je stejná (totožná) jako přední.