pomník obětem II. světové války

Památník obětem druhé světové války je symbolicky pojednán sochou samopalníka Rudé armády. Plastika je umístěna na několikrát odstupňovaném soklu. Materiálem pískovec. Celkové uspořádání nejbližšího okolí: na mírně vyvýšeném lichoběžníkovitém zemitém podkladu (asi 70 cm nad okolním terénem) ohrazeném vpředu nízkým drátěným plůtkem a vzadu šikmo odleva doprava se zvyšující zídkou ze žulových kvádrů je uprostřed vytvořena obdélná plocha, od které se na druhou stranu opět šikmo snižuje druhá polovina zídky. Socha je umístěna před obdélníkovým pozadím. Kolem zadní zídky jsou vysázeny stříbrné smrky (původně asi 8 stromů). Další výzdobu tvoří růže vysazené v přední části plochy. Socha samopalníka je oděna do uniformy Rudé armády- rubaška sepnutá u krku, na ramenou nárameníky, na hlavě vojenská čapka- lodička, dozadu sčesané vlasy, kalhoty zasunuté do vysokých bot- holínek. Vojín drží v rukou samopal s kotoučovým zásobníkem, který má přehozen na řemeni přes rameno. Levou rukou drží hlaveň, pravá spočívá na horním konci pažby. Figura je nasměrována k východu a je v mírně nadživotní velikosti. Vzadu je ze statických důvodů opřena o kmen stromu s uříznutou silnou větví. Na přední a zadní straně prostřední části soklu jsou dedikační nápisy. V přední části drátěného plůtku jsou vrátka, ke kterým vedou tři kamenné schody. Výška objektu asi 4 metry.