kostel sv. Václava

Trojlodní bazilika je orientovaná zděná omítnutá stavba členitého téměř obdélného půdorysu, ukončená na východní straně třemi půlkruhovými apsidami; střední apsida je nápadně mohutnější než postranní. Hladké fasády zdůrazňuje pouze pásová kordonová římsa střední apsidy. Jihozápadnímu nároží dominuje mohutná hranolová věž, kterou spolu s lodí zpevňují jednou odstupněné opěrné pilíře (v trojúhelníkových štítcích zakončujících opěrné pilíře lodi a věže jsou vsazeny renesanční pískovcové figurální reliéfy a zakončení opěráku věže zdobí kartuš s letopočtem 1593). Věž prosvětlují v partii zvonice široká lomená okna. Horní partii zdůrazňují dvě profilované římsy a zdvojené pilastry v rozích. V horní části jihovýchodní nároží je vsazena kamenná socha sv. Michala v brnění a s mečem. Na severovýchodní straně předstupuje obdélná Vrábské kaple. Baziliku osvětlují lunetová okna. Vstup v západním průčelí umožňuje lomený otvor v pravoúhlém portále s profilovaným pískovcovým ostěním s přímou římsou. V blízkosti jižního vstupu se nachází slepý gotický, bohatě profilovaný, lomený portál. Jednotlivé části střechy kostela kryjí prejzy a plechová krytina. Ze střechy střední lodi vystupuje sanktusník s oplechovanou cibulovou bání s makovicí a ozdobným latinským křížkem na vrcholu. Střechu nad presbyteriem zdobí kovaný dvouramenný kříž. Věž ukončuje oplechovaná cibulová báň s lucernou s cibulovou stříškou, makovicí a dvojramenným křížem. Interiér hlavní lodi je do bočních otevřen půlkruhovými arkádami nesenými hranolovými pilíři. V hlavní lodi zakončuje prostor valená klenba s lunetami a v bočních klenby křížové se štukovými žebry. Vstup do krypty vede po schodišti ve střední části hlavní lodi. Její prostor je ve východní i západní části rozdělen čtyřmi řadami sloupů do pěti lodí. Sloupy s válcovými dříky a (většinou) krychlovými hlavicemi nesou křížovou klenbu bez žeber. Jeden ze sloupů je atypický, zdobený akantem.