socha sv. Jana Nepomuckého

Socha světce je osazena spolu s doplňujícími postavičkami andílků na architektonicky vysoce kvalitním podstavci. Základem je nízké pódium o dvou schodech, na šestibokém pravidelném půdorysu. Na něm je osazeno kovářsky zpracované zábradlí z hladkých prutů, doplněných u styku s kolmými vertikálními pruty o malé zatáčené motivy. Na pódiu je osazen podstavec s výrazným oblamovaným soklem, na který navazuje střední podstavec s nahoře vybíhajícími volutami, které nesou římsu. Tento čtyřboký hranolový postavec je na stranách konkávně prohnutý a uprostřed každé strany je vpadlé kruhové zrcadlo, s rámující profilací a vloženou měděnou šesticípou hvězdou. Na římse jsou umístěmi nad volutami putti se symboly Jana Nepomuckého - biretem, knihou, palmovou ratolestí. Ze středu podstavce vyrůstá sloup na podstavci s hrubou kanelurou. Na něm je osazena socha světce. Jan Nepomucký je zpodoben v tradičním oblečení se dvěmi vrstvami drapérie a kožešinovým pláštíkem přes ramena. Pravou rukou, přimknutou k hrudi, se zdviženým palcem, ukazuje nataženým ukazovákem na kříž s Ukřižovaným, který drží v levé ruce. Části plastiky jsou pozlacené (lemy oděvu, drapérie Krista, tabulka INRI). Světec má v zadní části za krkem připevněnu kruhovou svatozář s pěti hvězdami. Stojí na oblacích, ze kterých vykukují andílčí hlavičky. Drapérie zadní části sochy je pojednána do výrazných skladů.