Nový palác

Obdélná patrová budova stojící pod věží na JZ straně hradu. Palác se skládá z hlavní části podél hradby a boční, jejíž součástí je novodobé schodiště do věže. Střecha hlavní části je sedlová prejzová s vikýřem na S, boční část je kryta plechovou pultovu stříškou. Fasády jsou z režného kamene s vysokými stupňovými štíty. Přízemí je na několika místech otevřeno obloukovou arkádou na sloupech, vých. průčelí je neseno jediným stlačeným obloukem. Okna jsou obdélná či oblouková, rámovaná okoseným ostěním. Na SV nároží je na fasádě umístěna kamenná socha Jarmily Špačkové. Přístup k paláci vede po schodišti z nádvoří podél V průčelí a dále arkádou podél S průčelí, ze které se vstupuje do přízemí a do šestiboké schodišťové věže. Schodiště má kamenné stupně a končí u lávky vedoucí ke vstupu na věž. Lávka je nesena párem novodobých sochařsky zdobených konzol. Na zábradlí schodiště před V průčelím je umístěna socha gryfa. Pod palácem se nacházejí dvě gotické valeně klenuté sklepní místnosti vystupující z půdorysu paláce na S.