výklenková kaple Nejsvětější Trojice

Výklenková kaplička je umístěna na západním okraji obce při silnici směr Šindlovy Dvory na křižovatce účelových cest. Její orientace je východním směrem. Lidová, barokně klasicistní kamenná výklenková kaplička úzce obdélného půdorysu pokrytá bohatou reliéfní výzdobou, orientovaná k východu. Kaple vyrůstá z hranolového soklu, na čelní stěně zdobeného obdélnou vpadlinou k konkávně zkosenými rohy, plochu vpadliny vyplňuje letopočet 1834. Nepravidelná zvlněná vpadlina s prázdným čtvercovým polem uprostřed zdobí i boční stěny soklu, zadní stěna hladká. Vyžlabením a oblounovou římsou je připojen úzce hranolový korpus kaple, vymezený na výchoním průčelí basreliéfními provazcovými nárožními pásy. Střed průčelí vyplňuje plochá nika, ukončená poněkud zúženým valeným obloukem, který je již součástí vysazené liochoběžníkové štítové nástavby. Podle starší dokumentace byla nika osazena obrazem Nejsvětější Trojice, malovaným na plechu. Plochu průčelí pod nikou zdobí čtvercová vpadlina s konkávně zkosenými rohy, v ploše vyplněná kruhový terčem s christogramem. Bohatou basreliéfní výzdobu nesou i boční stěny koprusu, tvořené obdélným polem, ve kterém je umístěna na půlkruhovém podstavci váza s květinou a listy. Nad vpadlinou je umístěno menší obdélné pole vyplněné čabrakami. Lichoběžníkovou štítovou nástavbu ukončují dva přetržené frontony, mezi nimiž vyrůstá soklík s konkávními stěnami, završený kulovitou makovicí a původně plochým křížem. Čelní stěnu soklíku pokrývá reliéfní čabraka. V ploše nástavby je umístěn symbol Božího oka, k němuž směřují v oblouku dvě snítky vavřínu, pod Božím okem kopíruje klenbu niky reliéfní nápis "ORA PRO NOBIS SANCTA". Hrana nástavby je hladká, stejně jako celá západní stěna kaple. Podle starší dokumentace stála kaple na rozšířeném kamenném podstavci. V nice rozm. 40 x 60 cm značně zkorodovaný plech, barevná vrstva obrazu již zanikla.