pomník figurální, rakouských dělostřelců z války 1866

Socha dělostřelce v uniformě po r. 1870 stojícího u rozbitého děla nad tělem mrtvého spolubojovníka. Ohrazeno kovaným plůtkem. Na soklu: Am Heldengrabe Vzadu nahoře: Zur Ehren den in treuer Pflichterfühlungim Jahre 1866 gefallenen Kriegern des k.k.X.Armee Korps errichtet vom Lokalvereinezur Erhaltung der Krieger - Denkmäler in Alt-Rognitzunter dem Obmann Herrn Johann Hirschberg Oberlehrer i. R.1907. Vzadu vlevo: J. Zeipelt Fec.Na hrobě hrdiny. Ke cti při věrném plnění povinností v roce 1866 padlým vojákům c.k. 10. armádního sboru zřídil Místní spolek k údržbě válečných pomníků ve Starém Rokytníku pod předsedou panem Johanem Hirschbergem nadučitelem ve Starém Rokytníku 1907. J. Zeipelt zhotovil.