zámek

Přístup do zámku je veden ze severní strany přes průjezd ve vstupním objektu areálu. Západně od zámku stojí v současnosti pod zemí propojená budova čp. 156. Jihozápadně od zámku se rozkládá anglický park. Vstup do zámku je vjezdem od severu, ve vstupní hale navazuje čtyřramenné schodiště, komunikaci v zámku v obou podlažích obstarává arkádová chodba kolem všech křídel. Vnější fasády jsou řešeny obdobně, i když každé průčelí má jiný počet okenních os. Hlavní – severní a parkové – východní mají symetrické řešení, západní a jižní průčelí nejsou tak souměrná (severní hlavní průčelí má 11 okenních os, západní parkové průčelí s balkónem 9 os, jižní průčelí s kaplí osm okenních os a západní průčelí 10 os). Fasády průčelí severního a východního jsou zvýrazněny mělkým trojosým rizalitem, završeným trojúhelným štítem a dvojicí váz, jižní a západní křídlo je zvýrazněno pouze lizénami a trojúhelným štítem. Přízemí je členěno pásovou rustikou a orámováním oken. V patře, odděleném kordonovou římsou, jsou pod okny vpadliny s festony nebo slunci. Okna ve zdůrazněných středech průčelí jsou doplněna zvlněnou nadokenní římsou. Reprezentativní vstup od severu v přízemí ústí do haly, odkud vychází čtyřramenné dřevěné schodiště na zděných pilířích, s litinovým zábradlím s rostlinným motivem mezi zděnými pilířky, a pokračuje průchodem - po stranách doplněný nikami – přes arkádovou chodbu do bývalého arkádového nádvoří. To bylo instalací prosklené střechy změněno v zastřešené atrium. Komunikaci mezi podlažími zprostředkovává také lůžkový výtah z 2. poloviny 20. století. Arkádová chodba, zaklenutá převážně segmentovými klenbami na pasech, pak obíhá kolem celého nádvoří, do kterého je otevřena pilířovými arkádami zvýrazněnými pilastry. V zastřešeném přízemí jsou arkády otevřené, v patře jsou arkády zasklené. V jižním křídle vede z chodby renesanční portál s pravoúhle zalomenou profilací, se zachovalou povrchovou úpravou a napojením omítek. V místnosti vedle vjezdu je do zdi osazena část ostění s erbem a iniciálami S Z. Část místností přízemí je klenutá, hlavně valenými klenbami s lunetovými výsečemi, koutovými lunet. výsečemi, křížovými klenbami. Rovné deskové stropy mají podhledy a jsou zdobeny štukovými zrcadly a štuky, některé jsou bez výzdoby. Sklepy zámku jsou přístupné po jednoramenném schodišti v západním křídle a výtahem rovněž v západním křídle. Jsou rozloženy téměř pod všemi křídly, nejméně asi pod východním. Klenby sklepů jsou cihelné, jedna ze smíšeného zdiva, jsou valené s výsečemi, křížové, jedna i segmentová do traverz. Dlouhá chodba vybíhá pod nádvoří i opačně, západním směrem. Sklep na severovýchodě je zařízen tvarovkami jako vinný sklep, vedle něj je pod nárožím sklep zasypaný sutí. Zasypaných sklepů je patrně několik. První patro zámku je přístupné po hlavním schodišti a komunikaci zde zajišťuje rovněž arkádová chodba s rovným trámovým stropem s podhledem. Pouze jižní část arkády západního křídla je zaklenuta plackovou klenbou s pasy do pilířů v ose chodby. Místnosti patra mají trámové stropy s omítanými podhledy, často s bohatými štukovými zrcadly. Tyto stropy byly skryty pod nižšími podhledy z 2. pol. 20. století. Tyto druhotné podhledy byly v roce 2016 odstraňovány, stejně jako byly vybourány druhotné příčky, dělící vždy místnosti na několik nemocničních pokojů s příslušenstvím. Nejreprezentativnější výzdobu má sál uprostřed východního křídla, s dveřmi na balkon o šíři tří okenních os s litinovým zábradlím mezi zděnými pilířky. Kromě náročně štuky zdobeného stropu je zde v sále mramorový krb se zrcadlem, zasazeným do štukové výzdoby. Také zde je nika po kachlových kamnech. V některých místnostech jsou fabiony. Půda je přístupná dvojramenným schodištěm v jižním křídle. Krov (zřejmě z roku 1869) je mansardový se stojatou stolicí a středovým vyvěšovadlem. Trámy jsou tesané. Střecha je členěna celkem osmi zděnými vikýři s oválnými okny, vždy dvojice na jednom křídle. V severozápadním rohu je zachovaná část podkrovní místnosti – je zde trámový strop s rovným záklopem a krycími lištami. Stěny u střechy jsou taky s rovným záklopem s lištami. Krytinu nyní tvoří eternit a plech, v minulosti to byla břidlice, místy jsou na půdě jednotlivé břidlicové šablony o straně 25-30 cm.