vstupní budova - předzámčí

Přízemní dlouhá budova s asymetricky v zalomení umístěnou čtyřpodlažní věží nad průjezdem, vždy s jednou baštou na koncích budovy. Západní část severní fasády má 12 okenních os a další tři na baště, 8 okenních os je na východní straně (1 okno změněno na dveře) a dvě okna na baště. Budova je osazena nízkou sedlovou střechou, průjezdná věž má cibulový krov. Jižní fasáda je členěna podobně, více dveřních otvorů, nad průjezdem jsou malované sluneční hodiny. Hlavní severní průčelí je obráceno k městu. Fasáda je dělena rizality na úseky po dvou až třech okenních osách. Vertikálně je plocha fasády dělena kordonovou římsou na přízemí a půdu. Okna přízemí jsou s jednoduchou šambránou v horní části zaoblená. Výplně pochází z poslední čtvrtiny 20. století. Okna půdy jsou oválná, většinou v současnosti slepá, nesledují důsledně rytmus oken přízemí. Vstup do budovy je zdůrazněn odstupňovaným rizalitem s portálem a třípatrovou věží. Pískovcový portál má po stranách bosáž, nad kladím je v oválném medailonu s vavříny erb hrabat Stolbergů. Jednotlivá podlaží věže jsou oddělena kordonovými římsami, nároží zdůrazněná pilastry. V prvním patře věže je na každé straně oválné okno, ve druhém patře okno s půlkruhovým záklenkem a třetí patro zabírají ze všech stran ciferníky hodin. Vše orámováno profilovanými šambránami. Střecha je nízká sedlová, krytá pozinkovaným plechem natřeným červenou barvou. Věž nad průjezdem má cibulovou střechu krytou plechem. Dispozice je nyní změněná novodobými přístavbami při úpravě na kuchyň. Zárubně i dveřní výplně jsou novodobé, z konce 70. let 20. století. Jediná starší dveřní výplň je v jihozápadní části jižního průčelí – výplňové dveře s novodobými válcovými zadlabanými závěsy, s romantizujícím kováním kliky. Stropy rovné, v minulosti zde byly klenby, snesené ve 2. polovině 20. století. Podlahy většinou s dlažbou. Budova podsklepena dvojicí malých sklepů. Sklep s ramenem schodiště má rovný strop, druhý sklep klenutý valenou klenbou se dvěma lunetovými výsečemi má tunel na inženýrské sítě, spojující čp. 2 se zámkem čp. 1. Na půdu – II. NP vede víceramenné zalomené schodiště. Prostor půdy je rozdělen novodobými příčkami, osvětlují je oválná okénka. Krov nízké sedlové střechy je zřejmě vaznicový.