hlavní stáje a sýpka

Rozlehlá stavba o dvou přízemních čtyřkřídlých částech, nepodsklepená, s uzavřenými dvory, spojených v rovině jižního průčelí dvoupatrovou obdélnou částí, zděná omítaná (přízemní části šedou nebo okrovou s hrubozrnou omítkou s hladkými šambránami a podtřešními římsami, patrová s okrovým nátěrem s bílými detaily), převážně jednotraktová, uprostřed Z, J a V křídla při průjezdech souměrně krátké třítraktové úseky (v přízemí). Interiér: přízemí - ve čtyřkřídlých částech převážně železobetonové trámové stropy, v JZ části s osmi zčásti druhotně osazenými mramorovými napajedly. Ve V části jižního a severního křídla dosud dřevěné trámové stropy s lištovaným záklopem (obéleno), podlaha z dubových špalíků, zčásti zachované dělení stájí s litinovými sloupky s ozdobnými hlavicemi, pravidelný rytmus půlkruhových nik na stěnách s napajedly z červeného mramoru.. Střední část V a Z křídla shodná, souměrná, klenutá českými klenbami do pasů: uprostřed průjezd o třech polích křížený chodbou, v rozích klenuté komory, přístupné zčásti původními dveřmi ze širokých fošen v tesařských zárubních. na oba konce chodby (krátké, též celkem o třech polích klenby) navazuje stejná, tzv.malá stáj o 2 x 3 polích klenby, svedené pasy na dva toskánské sloupy bez patek, z umělého kamene. V malých stájích po čtyřech nikách s mramorovými napajedly. Přízemní ptarové střední části souměrné, celé klenuté českými klenbami do pasů. Uprostřed průjezd s křížící se chodbou a čtyřmi komorami klenutými, s dvěma šikmo bedněnými výplněmi, pouze místo SZ komory schodiště do patra. Po bocích jsou stáje o 3 x 3 polích klenby, se 4 sloupy. 1.patro: trámový strop na dvou průvlacích na sloupcích s okosenými hranami a vzpěradly a přízedních průvlacích na sloupech. 2.patro: trámový strop, nesený dvěma průvlaky na sloupcích s okosenými hranami. Krov: hambalkový, se sloupky s pásky a vzpěrami. Exteriér: na přízemních částech vesměs dvoudílná ocelová jednoduchá okna se zasklením s drátnou vložkou, podbrádková, lehce dole profilovaná podstřešní římsa, na rizalitech profilovaná. Množství masivních dvoukřídlých vrat s tesařskými zárubněmi, výplně křídel bedněny vodorovně nebo diagonálně, 19.století. Jižní průčelí: pětatřicetiosé, přízemí v rozsahu středních devíti os dvoupatrové. ve 2., 7., 12., 24., 27. a 34 ose hladké rizality s vraty. Patrová část s mezipatrovou římsou nad přízemím, profilovanou podstřešní římsou a rustikovanými nárožními lisenami a středním trojosovým rizalitem, vyvrcholeným profilovaným tympanonem s půlkruhovým okénkem se žaluziovým oknem. Žaluziová okna i v patrech a 17. a 19. ose přízemí, v 1.p. s malovanými šambránami a hranolovými podokenními římsami, ve 2.p. kruhová v profilovaných šambránách. V 18.ose půlkruhový otvor průjezdu krytý pravoúhlými vraty. Východní průčelí: třináctiosé, v 7.ose hladký rizalit s vraty. Severní průčelí východní části: třínáctiosé, ve 2.ose rizalit (s oknem), v 7.ose hladký rizalit, v místě 12.osy napojen spojovací krček k severní budově - obě jeho průčelí trojosá, ve střední ose průjezd se segmentovými záklenky, v severní ose okénko v šambráně s lištou. Západní průčelí východní části: desetiosé, s hladkou omítkou, v 7.ose rizalit s vraty. Severní průčelí střaední části: devítiosé, mírně jednoduší než dvoupatrová část jižního průčelí (bez rizalitu s tympanonem, průjezd bez vrat). Východní průčelí západní části: desetiosé, s hladkou omítkou, v býv.4.ose rizalit bez otvorů. Severní průčelí západní části: dvanáctiosé, v 1.ose dveře, v místě 2.osy napojen krček k jízdárně (stejný jako u východní části, šambrány s lištou i u okének jižních os), v 7.ose rizalit s oknem. Západní průčelí: devítiosé, v 5.ose hladký rizalit s vraty, okna 6. - 9. osy větší, devítitabulková. Nádvoří východní části: všechny čtyři strany sedmiosé, ve 4.ose rizality s hladkou omítkou (na J dveře, na V půlkruhově zaklenutý průjezd v šambráně s lištou, na S segmentem zaklenutý průjezd, na Z vrata). Na V ve 3. a 5.ose okénko v šambránách s lištou. Nádvoří západní části: všechny čtyři strany sedmiosé, ve 4.ose rizality s hladkou omítkou (na S a V vrata, na J dveře, na Z půlkruhový průjezd), okna 1. a 2. osy západní strany větší, šestitabulková. Střecha: na dvoupatrové části sedlová, na přízemích valbová, krytá bobrovkami, s volskými oky a většími vikýři s dvířky a sedlovými stříškami nad většinou rizalitů (vyjma rizality s okny a Z rizalitu V části).