obytné budovy se stájemi

Rozlehlá podélná zděná (zdivo smíšené) omítaná (patrové části v kombinaci okru a bílé, přízemí neurčitě šedá) stavba na západní straně areálu hřebčína. Dispozice dvou až třítraktová. Interiér: dveře z 20.století, zčásti Výplňové. Obě podlaží plochostropá, v přízemí patrových částí jen místy valené klenby s pětibokými výsečemi zčásti styčnými, v patře zčásti fabiony, v patrových částech vřetenová dřevěná schodiště, v přízemní části zčásti trámové stropy. Krov hambálkový, s vaznicí na sloupcích s pásky, krátčata, na podlaze půdovky, komíny omítané s pozoruhodně spojovanými sopouchy. Exteriér: lehce profilovaná podbrádková podstřešní římsa, na patrových částech odstupněná římsa mezipatrová. Na přízemní části ležetá okénka, na patrové šestitabulková dvojitá okna z 20.století s malovanými šambránami, sokl obložen pískovcovými deskami. Východní průčelí: třiačtyřicetiosé, z toho devítiosé krajní části patrové. ve středních osách patrových částí hladké portály s nadsvětlíky, nad nimi hranolová římsa s mírně střechovitě se zvedajícím horním okrajem, na prostých konzolkách. ve 13., 15., 17., 18., 21. a 23. ose dveře, zčásti dvoukřídlé s diagonálně vykládanými výplněmi, v 25., 27. a 29. ose hladké portálky s nadsvětlíky. Severní a jižní průčelí: bez otvorů. Západní průčelí: čtyřicetitříosé, téměř zrcadlový obraz východního průčelí včetně portálů ve střední ose patrových částí. V 11. (stojany dřevěné), 13., 15., 17., 19. (tyto dva zaslepeny), 25., 27., 29., 31. a 33. ose hladká kamenná ostění dveří (převážně ze svislých fošen) s nízkými nadsvětlíky (zde byly evidentně - a zčásti dosud jsou - chlévy personálu, jemuž náleží naproti pravidelně rozměřené hospodářské dvorky s chlívky a kolnami, obehnané a dělené kamennými zdmi, oddělené od průčelí dlážděnou cestou). Střecha: sedlová, na vnějších koncích patrových částí zvalbená, krytá bobrovkami, komíny z režných cihel. Na přízemní části malé vikýřky půlkruhové (volská oka) a dva větší s dvířky a sedlovými stříškami.