venkovský dům

Přízemní dům obdélného půdorysu volně stojící v zástavbě, zadní okapovou stěnou orientovaný ke komunikaci vedoucí středem obce. Dům s roubenou světnicí na kamenné podezdívce a zděnými chlévy a síní, sedlová střecha pokrytá eternitem. Vnitřní dispozice zachována s dílčími úpravami. Síň neprůchozí, napravo od síně světnice s trámovým záklopovým stropem, uprostřed průvlak nesený dřevěným sloupem zespod i zvrchu směrem ke středu kónickým, světnice s kachlovými kamny. Vlevo od síně komory, maštal a chlév - adaptováno na obytné prostory. Hospodářské prostory jsou klenuty valeně s výsečemi. Štítová stěna tříosá, okna lícová, čtyřdílná, čtyřtabulková, s profilovaným obložením ostění, dřevěnými parapetními deskami a novodobými okenicemi. Roubení je staženo ocelovými kleštinami. Dvoustupňový štít je pokryt eternitem, ve spodní části dva malé větráky. Ve dvorní okapové stěně dvě okna do světnice stejná jako ve štítové stěně, dále vstup do síně, malá ventilační okénka do komory a maštale, vstup do maštale a zazděný vstup do chléva. Mezi vstupem do síně a do chléva přiléhá bedněné schodiště na seník. Před vstupem do síně a hospodářskou částí zvýšené zápraží vyzděné z pískovcových kvádrů. Vstup do síně s pískovcovým ostěním, nadpraží při krajích s rovnými úseky, pak konkávně čtvrtkruhově vzedmuto vzhůru, vrchol půlkruhový s výrazným klenákem. Dveře dřevěné kazetové, v horní třetině prosklené, nové. Dveře do prostor původní maštale rovněž rámové s kazetovými výplněmi, v horní části prosklené. U vstupu do chléva zachováno pouze hranolové pískovcové ostění. V zadní štítové stěně dvě dvoudílná dvoutabulková okna, nová, bez šambrán a parapetů. Štít jednoduše svisle bedněný se seníkovými dvířky. Ke dvornímu nároží přiléhá přístavek suchého záchoda. Zadní okapová stěna včetně světnice celá zděná, hladce omítnutá. V ploše okapové stěny tři malá větrací okénka do chléva a do komory, vpředu čtyřdílné čtyřtabulkové okno do světnice bez šambrány a parapetu. Střechou zadní okapové stěny prostupuje pultově zastřešený seníkový vikýř.