krucifix

Kříž byl postaven v r. 1865 na poli vedle dnes již zaniklé cesty z Rubínovic do Studence majiteli nedaleké zemědělské usedlosti, manželi Kammelovými. Nápisy v němčině na podstavci kříže určují dataci a autora, připomínají náboženské cítění tehdejších obyvatel. Nahoře: "Pochválen buď Ježíš Kristus." Vpředu dole: "Pohleď, ó člověče, jak Kristus pro tebe zemřel a zmrtvýchvstáním ti získal vykoupení. Važ si této lásky, to je to, co On od tebe žádá." Vzadu: "Tento pomník postavili manželé Vincenc a Karolína Kammelovi z čp. 1 v roce 1865." Na pravém boku uveden autor: "Zhotoveno Josefem Kuhnem z Pecky." Kříž je zdoben u paty dvěma andílky (1 je rozbitý) a beránkem. V čele podstavce je vysekán hluboký reliéf Panny Marie. Celý kříž je zhotoven z kvalitního hořického pískovce, kromě podstavce a schodiště z nekvalitního červeného pískovce z místních zdrojů. Proto je nejvíce poškozen právě jen základ. Kovové čepy způsobily korozí trhání kamene, v čehož důsledku spadl pravý anděl a rozbil se na několik kusů. Kříž je obklopen dřevěným zdobeným plaňkovým oplocením s brankou a původně 6 pískovcovými sloupky (1 schází).