sousoší Kalvárie

Sousoší Kalvárie se nalézá nad obcí v místní části Paseka nedaleko křižovatky turistických cest. Sestává ze tří pilířů nesoucích sochu P. Marie Bolestné, kříž s ukřižovaným Kristem a sochu sv. Jana Evangelistu. Prostřední pilíř nesoucí kříž má na kamenném fundamentu sokl s konvexní přední deskou, na desce reliéf ležícího beránka. Dřík tohoto pilíře s volutovými příložkami je na čelní straně opatřen ve spodní části nápisem, reliéfem Piety nad nápisem s dvěma andílčími hlavičkami vytesanými nad aureolou P. Marie. Masivní profilovaná vzdutá římsa je opět opatřena reliéfní výzdobou (kanelování, perlovec, rostlinný dekor). Na římse, na menším soklíku s reliéfní výzdobou a s volutovými křidélky ve spodní části, je vztyčen kříž s ukřižovaným Kristem. Na římse vedle soklíku je jedna soška putta (druhá soška byla zřejmě odcizena). Celková výška středního pilíře s krucifixem je cca 4, 7 m. Oba nižší pilíře nesoucí sochy jsou jednoduché, mírně se zužují směrem vzhůru a jsou završeny římsou stočenou do voluty vždy po té straně, která se zvedá k prostřednímu pilíři směrem ke kříži. Pod římsami jsou na obou pilířích reliéfy dvou okřídlených andílčích hlaviček. Na římsách jsou sochy P. Marie a sv. Jana Evangelisty. Stojící figury jsou ztvárněny v živém gestu s hlavami otočenými vzhůru ke kříži. Sousoší je vzadu na podstavci datováno r. 1798.