pomník obětem I. a II. světové války

Uprostřed obce u komunikace po levé straně ve směru Velké Svatoňovice - Batňovice (naproti rybníku) umístěn pomník obětem 1. a 2. světové války. Od komunikace vystavěno v mírném svahu přístupové schodiště o pěti stupních, vyrovnaná terenní plocha s pokládkou drobného pískového štěrku, ve které se nachází kamenný pískovcový pomník. Obdélníková základna o rozměru 190 cm délky x 150 cm šíře, v čelním pohledu v základu se třemi žulovými leštěnými bloky obdélného tvaru, na nich vyryt text z versálek, na pravém: ZDE JEST ULOŽENA/ PRSŤ ZE STALINGRADU// na středním: 1939 1945// a na devíti řádcích jména obětí, na levém: ZKROPENÁ KRVÍ/ SLAVNÉ RUDÉ ARMÁDY//. Pomník kvádrového tvaru, spodní část do výšky cca 2/3 z hrubě tesaného zdiva, na předsazeném soklíku klečící figura mladé dívky, s hlavou skloněnou, v ruce s květinami. Vrchní část pomníku s reliéfními letopočty 1914/ 1918, mezi nimi vojenská přilba s uvadající vavřínovou ratolestí. Pomník ukončen kvádrovým překladem, v hoření části mírně segmentového tvaru, v čelním pohledu text opět ve versálkách: MY DALI ŽIVOTY/ VY DEJTE LÁSKU/, po stranách lipové ratolesti. Nad textem znaky republiky v tesaných reliéfech. Překlad na bocích a na zadní straně s rytými jmény obětí 1. světové války (versálky). Klečící figura dívky v nadživotní velikosti. Celková výška pomníku je 290 cm. Okolí pomníku se vzrostlými zeravy a hrubě opracovanými rozmístěnými kameny. Materiálem pískovec, leštěný granit.